Radioprofil från Östernärke till Afrika för radioprojekt

Tomas Jennebo i Hampetorp har fått ett uppdrag som går ut på att åka till Afrika för att undervisa i hur man gör radio.

I mitten av april åker radioprofilen Tomas Jennebo från Östernärke till Ruwanda för att undervisa i radioproduktion och journalistik på University of Rwanda.

Under drygt två veckor ska Jennebo besöka staden Huye där University of Rwanda finns, där ska han undervisa i radioproduktion och journalistik genom ett biståndsprojekt som leds av Fojo här i Sverige.

-Fojo betyder Fortbildning av Journalister och är ett medieinstitut som ägnar sig åt fortbildning av yrkesverksamma journalister. Det kan handla om kurser alltifrån lokal ekonomijournalistik till hur man överlever i en krigszon. Själv har jag jobbat som kursledare där för både svenska och utländska journalister sedan 7-8 år, förklarar Tomas.

De första två dagarna är Tomas inhyrd som konsult och ska då jobba med att praktiskt installera utrustning i ett campus, för detta får han betalt som konsult. Större delen av tiden, när han ska vara med och undervisa, är han dock där som volontär vilket innebär att han får resan, boendet och frukosten betald.

Redan hösten 2016 var Tomas i Ruwanda på ett liknande uppdrag, men då var han i huvudstaden Kigali under drygt tre veckor, vilket han tycker var en så fantastisk upplevelse att han blev jätteglad när han fick en förfrågan om att åka igen.

Att undervisa i radio i Ruwanda är ungefär likadant som i Sverige, den största skillnaden är att klasserna där är lite större än hemma i Sverige. Klassen som Tomas ska träffa nu består av 122 studenter, och det är flera moment de nu ska få möjlighet att lära sig.

-Det kommer att handla både om intervjuteknik, hur man spelar in och redigerar. Hur man som programledare etablerar kontakt med lyssnarna och allt sådant. Framförallt försöker jag få in så många praktiska moment som möjligt, berättar Tomas.

Att undervisa i Ruwanda är dock lättare sagt än gjort, inte minst på grund av avsaknaden av utrustning och lämpliga lokaler, men Tomas hoppas att han får vara med på ett hörn och ändra på detta nu.

-Radio är jättestort där i Ruwanda. Alla har en radio och alla lyssnar på radio. Det är genom radion man får reda på vad som händer, där finns musiken, fotbollsreferaten, kändisarna. Så trycket är stort från studenterna, de vill veta allt. 

Tomas räknar med att vara borta i ungefär 17 dagar. -Jag kommer tillbaka till Hampetorp i maj, ungefär samtidigt som göken. Den gör väl typ samma resa som jag, i alla fall geografiskt, avslutar Tomas som har en del att stå i innan han ska åka.

Bland annat har Tomas en semester inbokad sedan tidigare, så han hinner lagom hem och byta väska innan det blir dags att fara iväg igen.