Nya Askenäs får plats för 48 bostäder

Nya Askenäs vård- och omsorgsboende - Bilden är framtagen av Arkitektur och Byggnadsvård AB i Örebro.

Örebro kommuns programnämnd Social välfärd har beslutat att bygga ett helt nytt vård- och omsorgsboende i Odensbacken intill det gamla hemmet. Det nya Askenäs kommer precis som idag ha plats för 48 boende.

Örebrobostäder har flera gånger genom åren utrett framtiden för Askenäshemmet. Målet är att det nya Askenäshemmet ska bli modernt, naturnära och trivsamt.

– Det känns roligt att äntligen kunna ta ett beslut för att inleda arbetet med att bygga ett nytt Askenäs, säger John Johansson (S), kommunalråd och ordförande för Programnämnd social välfärd.

– Arbetena planeras ske etappvis för att man ska slippa evakuera hemmet, vilket innebär att de boende ska kunna bo kvar under byggtiden och jag ser fram emot att se huset färdigt 2023, säger Annika Tholster (C), ledamot i programnämnd social välfärd, som varit med och fattat beslutet.

– Det blir en om- och nybyggnation på befintlig tomt. Antal platser på vård- och omsorgsboende blir 36, till det byggs helt nya lokaler för hemvården, ett nytt tillagningskök och två nya gruppbostäder med 12 lägenheter, förklarar Maria Schultz, som är lokalstrateg på Örebro kommun, i ett mail till Östernärkebladet.

I de gamla lokalerna kommer man nu slå ihop två små omoderna rum till ett modernt rum för att uppnå alla tillgänglighetskrav. Där blir det totalt 16 nyrenoverade lägenheter med hög standard för så kallat omsorgsboende.

I den nybyggda delen blir det 20 moderna rum för omsorgsboende. Därtill kommer, i ytterligare ett nybygge, 12 lägenheter för gruppboende. Sammanlagt alltså plats för 48 boende – idag finns det 48 små enrummare. Det totala antalet platser är således efter alla om- och tillbyggnader fortfarande 48 till antalet.

– Utemiljön kommer få ett rejält lyft. Det blir en fin innergård i söderläge, sittplatser, odlingar och en liten damm med fontän eller vattenskulptur. Man vill också skapa ett utrymme med känsla av uterum och vinterträdgård som ska kunna nyttjas årets alla dagar. Vi tror att den nya lättillgängliga trädgården ska kunna bidra till en känsla av rofylldhet och uppmuntra till utevistelse, säger Anna Andersson (KD) vice ordförande programnämnd social välfärd.

Förslaget är upprättat av Arkitektur & Byggnadsvård i Örebro där Östernärkebon Leif Göthberg är verksam. Han tycker det är kul att ha kunnat vara med att forma framtidens Askenäs. – Ja, det här är jättekul för oss och för mig, även om jag personligen inte jobbat så mycket med projektet Jag tror dock att jag bidragit med tankar och idéer som bidragit till utformningen.

Bilden är framtagen av Arkitektur och Byggnadsvård AB i Örebro.