Nye ordföranden rycker in och räddar änderna med hjälp av allmänheten

Anders Olsson (C) från Östernärke som är nybliven ordförande i Tekniska Nämnden har tagit tag i frågan om matningen av änderna i Örebro.

– Att mata änder är inte en primärt kommunal verksamhet. Men om kommunen nu har matat änder i 40 år (vilket är en uppgift jag fått) så lär vi nog sjutton ta ansvar för att de inte svälter ihjäl över en vinter, skriver Olsson på sin Facebook-sida.

Frågan har cirkulerat i sociala medier och efter att Olsson undersökt ärendet har han beslutat att förvaltningen skall inleda en dialog med ornitologer för att hitta en lösning.

Primärt handlar det inte om pengar utan om att det innebär en sanitär olägenhet då fåglarna skitar ner och maten lockar råttor. Båda dessa problem går att lösa och det är det man nu ska göra.

– Redan i fredags när jag fick reda på situationen kontaktade jag förvaltningen och instruerade dem att tala med ornitologerna för att hitta en human lösning som både ser till att änderna inte svälter ihjäl och ser till att råttor inte tar del av festmåltiden. Sådana lösningar ska finnas har jag fått veta, nu gäller det bara att lösa detaljer och sätta dem i verket, skriver Olsson vidare i sitt Facebook-flöde.

I väntan på en lösning uppmanar Olsson nu allmänheten att mata fåglarna så att de överlever tills en lösning är på plats.