Nu kan man köpa vatten till poolen i Odensbacken

Örebro kommun har öppnat en betalstation bredvid brandstationen i Odensbacken där både företag och privatpersoner kan köpa vatten.

Företagskunder som behöver vatten, kan till exempel vara byggentreprenörer, asfaltsläggare, renhållningsfordon och spolbilsföretag. Privatpersoner kan exempelvis köpa vatten för att fylla sin pool.

– Vi har utökat servicen för företag och privatpersoner på landsbygden genom att öppna upp en betalstation för vatten i Odensbacken. Det innebär att de som använder stora mängder inte behöver åka fram och tillbaka till Örebro för att hämta vatten. Färre transporter är bra för miljön, samtidigt som det underlättar för kunden, säger Christopher Jennebo, planerare på Vatten och avlopp.

Under 2018 köptes närmare 8,6 miljoner liter vatten från kommunens betalstationer i Örebro tätort. Många vattenförbrukare använder idag särskilda rör och hämtar vatten via vanliga brandposter. Dessa är tunga och svårhanterliga och måste alltid tas med till platsen man vill hämta vatten på. På betalstationerna kan man istället koppla en slang direkt till ett uttag. Det ger en enklare hantering när man ska fylla på vatten.

– Betalstationerna är öppna dygnet runt, året om. För att kunna hämta och köpa vatten registrerar du dig som kund och hämtar ut en nyckel på kommunens förråd på Aspholmen i Örebro. Nyckeln fungerar på samtliga betalstationer och vattenuttaget faktureras enligt aktuell VA-taxa, förklarar Christopher Jennebo.

Fakturorna från betalstationerna ger också kunden en bättre översikt över mängden vatten som hämtats ut samt när och av vilket arbetsfordon. Dessutom behöver kunden inte längre betala årsavgift för att hyra så kallade ståndarrör för att hämta vatten.